Verstoring door (MTHFR) genmutaties
Je hebt ongetwijfeld wel eens gehoord van erfelijke aandoeningen of een erfelijke belasting. Vaak wordt dit niet getest, maar vraagt een huisarts enkel, zit er “iets” in de familie?
Zelf heb ik dit onderwerp lange tijd niet zo serieus genomen. Mede doordat ik dacht dat ik hier verder toch geen invloed op had. Dit veranderde op het moment dat ik het vermoeden kreeg dat ik problemen ondervond van een MTHFR genmutatie. Ik ben mij hier in gaan verdiepen en heb een DNA test laten doen om inzicht te krijgen in mijn genmutaties.
Nu ik bekend ben met de genmutaties die ik heb, vallen veel puzzelstukjes in elkaar. Ineens begrijp je dan waarom het gebit van matige kwaliteit is, waarom ik slecht tegen alcohol kan, waarom mijn geheugen mij soms in de steek laat en waarom ik van kinds af aan moeite had om spiermassa te ontwikkelen.
Voeding, leefstijl en suppletie aanpassen heeft bij mij een groot effect gehad. Dit vertaalde zich in: meer energie, een beter geheugen, het verdwijnen van huidproblemen en minder slaap nodig hebben.
Als je het hebt over erfelijkheid, dan heb je het over de genen die je van je vader en moeder hebt meegekregen. Deze genen sturen veel processen in het lichaam aan en kunnen daardoor een rol spelen bij het ontstaan van diverse ziektebeelden.
Door de wetenschap wordt er de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar de functies en mutaties van verschillende genen. Zo wordt er in kaart gebracht welke invloed onze genen op ons lichaam hebben en welke positieve en negatieve mutaties er zijn.
Een genmutatie is een verandering van een stukje erfelijk materiaal en dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je meer of minder van een bepaald enzym in je lichaam aanmaakt.
Een bekende mutatie waar veel onderzoek naar is gedaan is de MTHFR genmutatie.
Uit onderzoek blijkt dat 45% van de wereldbevolking te maken heeft met een MTHFR genmutatie. Waarbij sommige landen hoger scoren en andere landen lager.
Een MTHFR genmutatie zorgt voor een verstoring van het MTHFR (foliumzuur transport) enzym. Hierdoor wordt je lichaam beperkt in de aanmaak van biologisch actief foliumzuur (folaat of 5-MTHF).
Omdat dit gen het gehele methylatiesysteem vertraagt, kan een MTHFR genmutatie bijdragen aan vele chronische klachten en ziektebeelden.
De bekendste mutaties, die ik zelf ook heb, zijn de MTHFR-mutaties op SNP A1298C en C677T.
40 tot 45% van de Nederlanders heeft een enkele mutatie, wat kort door de bocht betekent dat het MTHFR enzym 35% minder effectief is. Tenzij je er een ongezonde leefstijl op nahoudt, hoef je bij een 35% reductie geen zorgen te maken.
10 tot 15% van de Nederlanders heeft een dubbele mutatie waardoor het MTHFR enzym 70% minder effectief is.
Zelf heb ik een enkele mutatie op zowel SNP A1298C als op SNP C677T en dan is de functie van het MTHFR enzym 50% verminderd.
Een vertraagd methyleringsproces betekend in veel gevallen dat schade in het lichaam minder snel herstelt en minder goed ontgift. Het maakt je gevoelig voor alcohol en geeft problemen bij andere voor het lichaam stressvolle situaties.
Bij vrouwen kan dit lichamelijke klachten geven bij het gebruik van de anticonceptiepil (hormonen).
Een verstoord methylatiesproces kan problemen geven met:
– zenuwstelsel (waaronder neuraal buisdefect)
– productie en herstel van myeline (beschermmantel rondom zenuwcellen)
– gebrek aan energie, het vermogen om energie (ATP en Creatine) aan te maken
– vorming van Q10 en carnitine
– kwaliteit van het immuunsysteem (IgA, IgE, IgG, IgM)
– vermogen om te kunnen ontgiften
– darmproblemen en glutengevoeligheid
– DNA opbouw en herstel van het lichaam (van ogen tot organen)
– hart en vaatproblemen
– algehele groei of been lengte verschil
– histamine problemen (wagenziek/zeeziek/allergieën)
– darmproblemen en glutengevoeligheid
– vruchtbaarheidsproblemen en miskramen
– problemen met cholesterol
– slecht gebit en/of tandvlees, aften in je mond
– hormoon problemen, productie en afbraak van oestrogeen en testosteron
– maakt het lichaam gevoeliger voor diabetes en insuline resistentie
– hoge homocysteïne levels, een risicofactor voor vele chronische ziekten!
– productie van aminozuren
– vermogen om neurotransmitters te produceren (dopamine, serotonine, melatonine, etc)
– slaapproblemen
– stemmingswisselingen
– gedragsproblemen (waaronder ADD, ADHD, autisme, verslaving)
– geheugenproblemen
Wetenschappers geven aan dat ziektebeelden zoals alzheimer, atherosclerose, auto-immuun ziekte, ADHD en autisme vaker voorkomen bij mensen die te maken hebben met een MTHFR genmutatie. Dat zegt niet dat deze genmutatie de oorzaak daarvan is. Maar het geeft wel aan dat deze mutatie niet bepaald een positief effect geeft op de algehele gezondheid.
Er zijn echter ook mensen die zonder problemen oud worden met een MTHFR genmutatie, dat is mogelijk bij een gezond dieet en schone leefomgeving. Veel onbespoten groenten en salades eten zorgt voor voldoende folaat in het lichaam. Als je er dan ook nog voor zorgt dat het lichaam weinig hoeft te ontgiften van stoffen zoals: alcohol, sigarettenrook, medicijnen, junkfood, witmeel en pesticiden dan helpt dat enorm.
Ook bestaat er een MTRR Mutatie wat een tekort in methylcobalamine kan veroorzaken. Je hebt dan mogelijk “voldoende B12” in je lichaam. Maar je lichaam kan de cobalamine niet goed binden aan een methylgroep. Hierdoor kan een tekort aan methylcobalamine ontstaan wat eveneens een negatief effect geeft op het methyleringsproces.
Onderstaand een afbeelding van het methyleringsproces dat weegeeft hoe de verschillende processen afhankelijk van elkaar zijn.

Dit was een samenvatting over genmutateies, wil je meer lezen over genmutaties klik dan hier voor deel 2
Wil je meer weten over het methylatieproces, klik dan hier